Archief 'Het meisje in de Froenstraat' ...

en andere Lossernaren

het meisje in de Froenstraat Gerrit Bakker
Foto van de maand augustus 2006

Onder de titel ‘Het meisje in de Froenstraat’ is de Historische Kring Losser in april 2004 begonnen aan een project dat op 1 november 2005 heeft geleid tot de uitgave van een zeer bijzonder (foto)boek.
In de jaren 1979 tot 1995 maakte ons lid de heer Norbert Klein, destijds actief in de - helaas ter ziele gegane - ‘Hifo’ (Historische Fotoclub Losser), een serie van meer dan honderd portretten van bekende en minder bekende Lossernaren.
Het boek, waarvan in 2 drukken, ruim 900 exemplaren beschikbaar waren was binnen een halfjaar uitverkocht. Daarom tonen wij nu elke maand een andere foto uit het boek, met de bijbehorende tekstpagina.
In het archief zijn de namen van de geportretteerden opgenomen.

In de maand augustus 2006 was de beurt aan: Gerrit Bakker

Gerrit Bakker werd geboren op 8 april 1905 in Ouddorp, tegenwoordig gemeente Goedereede, op de kop van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, onder de rook van Rotterdam. Hij voelde zich dan ook eigenlijk Rotterdammer.
Als jongeman ging hij naar Nederlands-IndiŽ en werkte daar onder meer als politieagent. Gerrit †heeft verschillende keren geprobeerd om ook in Nederland een bestaan op te bouwen, maar ging dan toch weer terug naar IndiŽ. Hij trouwde met J.A. Kranendonk en met vrouw en kinderen trok hij ook weer naar het overzeese gebiedsdeel.
In 1953 is hij teruggekomen naar Nederland. Gerrit Bakker kwam in Losser terecht. Daar werden de repatrianten uit IndiŽ ondergebracht in Hotel Hut (het oorspronkelijke cafť Ziegler aan de Kosterstraat). Later kreeg dit de naam Hotel Centraal. Nu staat daar het bejaardencomplex rond het voormalige klooster Maria Bijstand. In dit hotel werden later ook de eerste gastarbeiders ondergebracht, voornamelijk Italianen en Spanjaarden.
Gerrit Bakker hoorde bij de Nederlandse repatrianten, die tijdens de politionele acties en na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland terugkeerden. De grootste groep immigranten na de Tweede Wereldoorlog bestond uit deze Nederlandse repatrianten uit IndiŽ en de Indische Nederlanders (mensen van gemengd Nederlands-Indonesische afkomst). Nederlandse staatsburgers, maar ook ongeveer drieduizend Chinezen moesten toen IndonesiŽ verlaten. Indische Nederlanders konden dus eveneens hun biezen pakken, tenzij ze kozen voor het Indonesische staatsburgerschap. Later kwamen ook zogenoemde ďspijtoptantenĒ, mensen die in eerste instantie niet waren vertokken. Tussen 1945 en 1963 liep het aantal immigranten uit IndonesiŽ op tot ruim 300.000 en Gerrit Bakker was dus ťťn van hen.
Na de eerste opvang in Hotel Hut woonde het gezin aan de Broekhoekweg en verhuisde daarna naar de Lutterstraat. Het echtpaar Bakker kreeg zeven kinderen, van wie er nog drie in leven zijn.
In het naoorlogse Nederland moest Gerrit Bakker weer een nieuw bestaan opbouwen. Hij deed allerhande werk en werd tenslotte portier bij Vredestein.
Gerrit Bakker wandelde graag en veel Lossernaren zullen hem dan ook zo in herinnering hebben: kaarsrecht en met zijn wandelstok maakte hij zijn rondjes door het dorp. Als hij ging wandelen zette hij de route op papier, zodat zijn vrouw precies wist waar hij was. Hij maakte graag een praatje met mensen, maar dat had hij blijkbaar in zijn tijdschema opgenomen, want hij kwam altijd precies op de afgesproken tijd weer thuis.
Gerrit Bakker is zich zijn leven lang Rotterdammer blijven voelen.
Hij overleed op 28 januari 1999.