het meisje in de Froenstraat Marinus Jozef (Marinus) van Gils
Foto van de mei januari 2009

In de maand mei 2009 was de beurt aan: Marinus Jozef (Marinus) van Gils

Marinus van Gils werd geboren op 28 maart 1920 in Oldenzaal. Daar ging hij ook naar de lagere school en werd er vervolgens leerling-bakker.

Zijn band met Losser ontstond doordat hij kon gaan werken in de bakkerij van Hans Kellerhuis aan de Gronausestraat, het pand waar nu drukkerij Jansen gevestigd is. Hij behaalde ondertussen het vakdiploma voor de bakkerij en het middenstandsdiploma.

In 1953 veranderde hij van beroep en ging werken bij zijn broer in de stomerij Accuraat in Oldenzaal. In 1957 vestigde hij een filiaal van deze stomerij in Losser. Hij kocht daartoe het pand van fietsenmaker Poorthuis aan de Kortestraat. De goederen werden van daaruit gehaald en gebracht, terwijl in Oldenzaal de reiniging plaats vond. Zijn vrouw, Annie Sanders, runde dit Losserse filiaal.

Marinus van Gils werkte zelf in de chemische reiniging in Oldenzaal, maar kreeg ernstige gezondheidsklachten van de chemicaliën die toen gebruikt werden. Hij bleef wel bij Accuraat werken, maar nog slechts halve dagen binnen het bedrijf. Daarnaast werkte hij in de buitendienst: het halen en bezorgen van de te stomen en gereinigde kleding naar de filialen in de regio.

Het echtpaar was ook actief binnen de Losserse Winkelweek, waarbij door de middenstand met allerlei acties de klanten naar het dorp werden gelokt. Bij het winnende lot kon je dan gratis iets laten stomen.

In 1965 werd Marinus van Gils in Losser Prins Carnaval. Binnen het carnaval heeft hij zijn sporen wel verdiend, want hij was vijfentwintig jaar penningmeester van het Prinsencollege.

In 1988 werd het stomerijfiliaal in Losser opgeheven en hoewel het echtpaar tegenwoordig in Oldenzaal woont, blijft het Losserse carnaval trekken en is hij nog elk jaar van de partij.

Marinus was ook twintig jaar lang penningmeester van de Schuttersvereniging St. Märten. Deze vereniging werd op 24 mei 1924 officieel erkend. Ze bestond al langer, maar van burgemeester Van Helvoort mocht er niet buiten worden geschoten. Daar hadden de schutters echter al snel iets op gevonden: ze haalden pannen van het dak van een oude boerderij, zetten de vogels op een paal er voor en schoten van binnenuit. Het vijftigjarig bestaan van de schuttervereniging in 1974, waarbij vier dagen feest werd gevierd, heeft Marinus van Gils niet meer als bestuurslid meegemaakt.

Marinus van Gils, die vroeger voetbalde bij Quick Oldenzaal, houdt zijn conditie nu op peil door te wandelen en te fietsen en samen met zijn vrouw te gaan zwemmen in Bad Bentheim.

Marinus van Gils is overleden op 15 maart 2017.