Archief 'Het meisje in de Froenstraat' ...

en andere Lossernaren

het meisje in de Froenstraat G.M. (Sientje) Hoeben-Hulst
Foto van de maand augustus 2009

Onder de titel ‘Het meisje in de Froenstraat’ is de Historische Kring Losser in april 2004 begonnen aan een project dat op 1 november 2005 heeft geleid tot de uitgave van een zeer bijzonder (foto)boek.
In de jaren 1979 tot 1995 maakte ons lid de heer Norbert Klein, destijds actief in de - helaas ter ziele gegane - ‘Hifo’ (Historische Fotoclub Losser), een serie van meer dan honderd portretten van bekende en minder bekende Lossernaren.
Het boek, waarvan in 2 drukken, ruim 900 exemplaren beschikbaar waren was binnen een halfjaar uitverkocht. Daarom tonen wij nu elke maand een andere foto uit het boek, met de bijbehorende tekstpagina.
In het archief zijn de namen van de geportretteerden opgenomen.

In de maand augustus 2009 was de beurt aan: G.M. (Sientje) Hoeben-Hulst

Sientje Hulst werd geboren op 8 juli 1918 te Losser. Ze is afkomstig van een boerderij aan de Lutterstraat, ook genoemd “In den Tooslag”. Ze trouwde op 28 september 1955 met Hans Hoeben. De familie Hoeben had al sinds 1857 een schoenenzaak in Losser. Ze ging bij haar man in de zaak werken. De winkel annex woonhuis en tuin stond aan de Gronausestraat, op het terrein dat nu wordt ingenomen door de flats in de Brink en de parkeerplaats bij de supermarkt C1000. Om een juist beeld te geven: het perceel liep door tot bij de huidige meubelzaak van Morshuis aan de Kerkstraat.Tot 1977 konden de Lossernaren in de winkel van Hoeben aan de Gronausestraat terecht voor hun schoeisel en aanverwante zaken. De grote verandering van de dorpskern in de zeventiger jaren van de vorige eeuw, had ook gevolgen voor het perceel van het echtpaar Hoeben. Het pand moest afgebroken worden ten behoeve van het winkelcentrum De Brink, dat in het kader van het nieuwe komplan zou verrijzen. Dat nieuwe komplan betrof de toenmalige Froenstraat, die als eerste verdween en het zogenoemde carré, dat globaal werd omsloten door de Gronausestraat, Kerkstraat, Brinkstraat en Raadhuisstraat. Het winkelcentrum, dat het oude dorp zo’n heel ander aanzien zou geven, kwam tot stand na een moeizame voorgeschiedenis, in de tijd dat burgemeester J.P.A.M. van de Sandt de ambtsketen droeg. Zijn opvolger, burgemeester W.A.M. Peters  kon op 17 september 1976 het officiële startsein geven, door een eerste betonkolom te storten. Maar toen ging het ook zeer snel. Op 6 oktober 1977 kon burgemeester Peters al weer aantreden om de openingshandeling te verrichten. Een luid knallend projectiel werd de lucht in geschoten en daar ontvouwde zich een parachute met een vlag met het opschrift: “Welkom in de Brink”. Het complex, dat was ontstaan onder architectuur van J.J. Sterenberg, bood onderdak aan 32 kleine woningen en 3600 m² winkeloppervlak. Bij de opening van het nieuwe winkelcentrum was de bezetting nog niet compleet. Behalve het postkantoor en de bibliotheek, was er onder andere een bank gevestigd, een slijterij, een slager, een bloemenhandel, een brood- en banketzaak, een opticien. Er was damesmode, herenkleding, een parfumerie, een stomerij, een textielzaak en een supermarkt. En dan de schoenenzaak van het echtpaar Hoeben, die met hun winkel naar de Brink waren verhuisd. Zij gingen boven de zaak wonen. Dat was een beslissing, die hen heel zwaar is gevallen. Zij moesten daar hun tuin missen, en tuinieren was hun grote hobby. Maar wandelen en fietsen en genieten van de natuur, daaraan kwam gelukkig geen einde.Toen haar man overleed zette Sientje Hoeben de schoenenzaak in de Brink voort, samen met haar dochter. De winkel heeft bestaan tot 1998.

Sientje Hoeben was door het werken in de winkel gewend om veel contact te maken met mensen. Dat doet ze nog steeds graag. Ze bezoekt ouderen in het bejaardenhuis en doet aan burenhulp, in haar ogen een soort mantelzorg.

Sientje Hoeben-Hulst is overleden op 23 jan 2006.