Archief 'Het meisje in de Froenstraat' ...

en andere Lossernaren

het meisje in de Froenstraat Gerhardus Johannes (Gerhard) Huis in ’t Veld
Foto van de maand februari 2010

Onder de titel ‘Het meisje in de Froenstraat’ is de Historische Kring Losser in april 2004 begonnen aan een project dat op 1 november 2005 heeft geleid tot de uitgave van een zeer bijzonder (foto)boek.
In de jaren 1979 tot 1995 maakte ons lid de heer Norbert Klein, destijds actief in de - helaas ter ziele gegane - ‘Hifo’ (Historische Fotoclub Losser), een serie van meer dan honderd portretten van bekende en minder bekende Lossernaren.
Het boek, waarvan in 2 drukken, ruim 900 exemplaren beschikbaar waren was binnen een halfjaar uitverkocht. Daarom tonen wij nu elke maand een andere foto uit het boek, met de bijbehorende tekstpagina.
In het archief zijn de namen van de geportretteerden opgenomen.

In de maand februari 2010 was de beurt aan: Gerhardus Johannes (Gerhard) Huis in ’t Veld

Gerhard Huis in ’t Veld werd geboren op 7 april 1931, in het Gelderse Twello  (gemeente Voorst).

Op 15 mei 1954 trad hij in het huwelijk met M.A. (Riet) Beekman. Gerhard was in 1951 in dienst getreden bij de Koninklijke Luchtmacht en werd vliegtuigtechnicus. In 1961 kwam de familie in Losser wonen. De nieuwe wijk in Losser-Zuid (Vogelbuurt) was zeer in trek bij de militairen van de Vliegbasis Twente. In 1959 hadden zich daar ruim honderd militaire gezinnen gevestigd (20 woningen van notaris v.d. Heyden en 87 van een levensverzekeringsmaatschappij) Ook  Gerhard Huis in ’t Veld koos voor dit uitbreidingsplan en heeft daar nog steeds zijn domicilie aan de Smalmaatstraat.

Zijn beroep bracht met zich mee dat hij ook veel in het buitenland werkte, ongetwijfeld niet altijd gemakkelijk voor een gezin met vijf kinderen.

In 1962  werd Gerhard Huis in ’t Veld lid van de carnavalsvereniging de Gaffel Aöskes. Deze overkoepelende vereniging werd opgericht op de elfde van de elfde 1962. De naam werd bedacht door Fons Lussing, die in 1961 de eerste Carnavalsprins van de gemeente Losser was geweest. De naam is ongetwijfeld afgeleid van de “Gaffel”, het winkelpand op de hoek van de Brinkstraat/Kerkstraat, waar de heer Lussing indertijd aan de rechterkant een groothandel en winkel in rookartikelen had. Links had zijn broer Bets een boekhandel. Later werd dit boekhandel Bruna, alweer enige jaren geleden verhuisd naar De Brink.Vanaf het begin van de jaren vijftig werd in Losser al carnaval gevierd. Iedere vereniging had zijn eigen prins. Burgemeester van de Sandt bepaalde in 1960, dat hij de sleutel slechts wilde overdragen aan één prins en gaf zo de aanzet tot de huidige carnavalsstructuur. In 1967 was Gerhard Huis in ’t Veld  medeoprichter van de Grösmeeierkers.

Gerard is dus al vanaf die beginperiode nauw betrokken bij het Losserse carnavalsgebeuren. Hij ontwierp in de loop der jaren honderden carnavalswagens, niet alleen voor het Losserse carnaval. Ook voor verenigingen in de regio en in het buitenland, o.a. Münster, zette hij zijn creatieve talenten in. En het bloemencorso in Rekken deed ook niet tevergeefs een beroep op hem. Verder ontwierp hij prinsenmedailles, stickers en tekende cartoons. Een andere hobby, houtsnijwerk, werd ook gebruikt ten dienst van carnaval in de vorm van scepters voor de prinsen.

Dan kan het natuurlijk niet uitblijven dat je ook zelf Prins carnaval wordt: 1968 was zijn gloriejaar.

Verder was Gerhard Huis in ’t Veld lid van de Losserse Böggelrieders en Daansers en ook voor dat gezelschap heeft hij veel werk verricht.

En nog altijd komen veel verenigingen en particulieren bij hem voor een leuk idee en maken gebruik van zijn creativiteit. Zo heeft hij ook Lagakoeien beschilderd, onder meer voor bakkerij Alink. De koe werd aangekleed door zijn vrouw.

Hij houdt van kamperen en trok met vrouw en kinderen door heel Europa. Hij fiets veel, geniet van de mooie natuur  rond Losser en is een groot vogelkenner.

Gerhard Huis in ’t Veld is voor Losser echt een man met “gouden handen”.