Archief 'Het meisje in de Froenstraat' ...

en andere Lossernaren

het meisje in de Froenstraat Henny Koehorst
Foto van de maand september 2010

Onder de titel ‘Het meisje in de Froenstraat’ is de Historische Kring Losser in april 2004 begonnen aan een project dat op 1 november 2005 heeft geleid tot de uitgave van een zeer bijzonder (foto)boek.
In de jaren 1979 tot 1995 maakte ons lid de heer Norbert Klein, destijds actief in de - helaas ter ziele gegane - ‘Hifo’ (Historische Fotoclub Losser), een serie van meer dan honderd portretten van bekende en minder bekende Lossernaren.
Het boek, waarvan in 2 drukken, ruim 900 exemplaren beschikbaar waren was binnen een halfjaar uitverkocht. Daarom tonen wij nu elke maand een andere foto uit het boek, met de bijbehorende tekstpagina.
In het archief zijn de namen van de geportretteerden opgenomen.

In de maand september 2010 was de beurt aan: Henny Koehorst

Henny Koehorst werd geboren op 6 augustus 1922 in De Lutte. Zijn geboortehuis stond in het Lutterzand, even voorbij het huidige restaurant Florilympha aan de linkerkant van de weg. Het is inmiddels afgebroken maar aan een enkele fruitboom kan men de plek nog herkennen. Dat mooie Lutterzand met de sterk meanderende Dinkel was in die tijd al een toeristische trekpleister. Dat begon aan het einde van de negentiende eeuw en toen in de Eerste Wereldoorlog de grenzen gesloten moesten blijven ging de betere stand onder meer naar de De Lutte op vakantie. In 1919 had Hotel “Het Zwaantje” al 21 logeerkamers. Toen Henny Koehorst zijn jeugd doorbracht in het Lutterzand was deze streek ook ontdekt door de arbeiders. Langzamerhand hadden zij het iets beter gekregen en konden zich ook een fiets veroorloven. Op zondag een tochtje maken naar de Losserse Zandbergen of het Lutterzand was een leuk uitje. Het kon er toen al heel druk zijn op zo’n zondagmiddag.

Henny Koehorst had lange tijd een rijdende winkel waarmee hij langs de boeren in Twente trok om zijn waren te verkopen. Hij trouwde op 17 mei 1920 met Gerda Olymulder, geboren in Weerselo en zij gingen in Losser wonen aan de Gronausestraat 238. Gerda Koehorst-Olymulder begon daar een galanteriewinkel (op no. 240) met daarbij een uitgebreid assortiment ijzerwaren, terwijl Henny nog “de boer op ging”. Henny hield altijd veel belangstelling voor het boerenbedrijf en de families die hij door zijn bezoeken persoonlijk kende.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw deed Henny Koehorst zijn rijdende winkel van de hand en richtte zich op de verkoop van ijzerwaren. In de winkel aan de Gronausestraat kon men alle soorten vinden. De mensen vroegen bij hem zelden mis als het ging om bijzondere schroeven of bouten en degelijk hang- en sluitwerk. Zijn spullen gingen bij wijze van spreken een leven lang mee. Je kocht er nog schroeven per stuk en alles lag in aparte bakken.

In 1990 kondigden Henny Koehorst en zijn vrouw aan de deuren van de ijzerhandel te gaan sluiten. Ruim tweeëndertig jaar hebben zij dan de zaak gerund. Die sluiting werd echter pas jaren later een feit.

Henny Koehorst reisde graag met zijn vrouw de wereld rond. Zelfs na haar overlijden op 26 maart 2000 ging hij nog op safari naar Kenia. Zijn grootste hobby’s waren echter tuinieren en klootschieten. In de klootschieterswereld is zelfs een prijs naar hem genoemd: de Henny Koehorstbeker van de club Vooruit 1911, nu Klootschietersvereniging Kolkersveld Losser genaamd.

Henny Koehorst was volgens de tekst op zijn bidprentje een eigenzinnig, ondernemend en zakelijk mens. Maar tevens levenslustig, reislustig, gastvrij en gelovig. Hij overleed op 11 maart 2003.