HKL Favicon-96x96.png
U steunt de Historische Kring Losser door lid te worden.
We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren.

Het Teylershuis en zijn bewoners

Uit Oet Dorp en Marke Losser wiki
Het Teylershuis en zijn bewoners
Boek1.jpg
Auteur L. G. Poorthuis
Illustrator Diverse
Land NL
Taal NL
Genre historie
Uitgever Historische Kring Losser
Uitgegeven 1974
Medium Sofcover
Pagina's 58
Oplage onbekend
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Inleiding

In 1958 zag het er voor het toen bijna 300 jaar oude Teylershuis somber uit. Het was onbewoonbaar verklaard en rijp voor de sloop. Door inzicht en inspanning van velen werd afbraak uiteindelijk voorkomen. Het pand werd gerestaureerd en kreeg in 1974 een bestemming als apotheek. De familie van de schrijver had 60 jaar in de schaduw van het huis gewoond en dat had zijn historische belangstelling zodanig geprikkeld dat hij zich er toe zette om de familieraadselen van vier generaties ‘Teylersen’ te ontrafelen.

Samenvatting

In dit boek komen achtereenvolgens het ontstaan (rond 1675) en bouw van het huis, oorspronkelijk door de familie Froen ( of Froon) aan bod. Daarna wordt de geschiedenis van het geslacht Froen nader toegelicht. Vervolgens de opkomst en de geschiedenis van het geslacht Teylers in Losser met als start het huwelijk van Jan Teylers op 9 jan 1718 , zoon van de Enschedese Burgemeester Hendrik Jan Teylers met Maria Henrica Froen. Het geslacht Teylers wordt dus 4 generaties gedurende meer dan 130 jaar van 1718 tot 1848 beschreven. In 1848 werd het Teylershuis op een openbare veiling verkocht aan Ds. Samuel H.G. Hulsken. Hij kocht het voor zijn vader DS. Johannes Hulsken die in Losser predikant was van 1808 tot 1841. Pas op 4 jan 1851 gaat Ds. Johannes Hulsken sr. er wonen met zijn ongetrouwde dochter. Na de dood van de dochter in 1886 komt er voorlopig een einde aan het roemrijke geschiedenis van het Teylershuis. De gebeurtenissen na 1886, komen niet in dit boek aan de orde.

Wiki

De informatie van het boekje over het Teylershuis en zijn bewoners zijn gebruikt in deze wiki voor artikelen over het Teylershuis en de drie respectievelijke geslachten die nauw verbonden zijn met dit huis en Losser, geslacht Froen ( of Froon) , Teylers, Hulsken. In de wiki komt de geschiedenis na 1886 al summier aanbod, maar zullen in de toekomst verder worden aangevuld en uitgediept.

Leeswijzer

Begin het verhaal het beste bij het Teylershuis en maak ondertussen kennis met de 3 geslachten. Volg in de tekst steeds de "Lees verder of meer"-link. De stambomen van families zijn daarnaast opgenomen in de genealogiewebsite Oet Dorp en Marke.

Bronnen

Verkrijgbaarheid

Helaas is dit boek momenteel uitverkocht. Momenteel wordt onderzocht of heruitgave en uitbreiding van de geschiedenis tot het heden mogelijk is via Printing on Demand.