HKL Favicon-96x96.png
U steunt de Historische Kring Losser door lid te worden.
We zijn weer gewoon geopend in het 't Lossers hoes lok 1.25. Let wel op de openingsuren.

Recht en onrecht in de Marke Losser

Uit Oet Dorp en Marke Losser wiki
Recht en onrecht in de Marke Losser
Boek26.jpg
Auteur Frans Jacobs
Voorwoord Thea Evers-Evers
Kaftontwerper Teijlersmolen
Illustrator Diverse
Land NL
Taal NL
Genre historie
Uitgever Historische Kring Losser
Uitgegeven 2014
Medium Hardcover
Pagina's 120
Oplage 1000
ISBN 90-73338-00-5
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Inleiding

Dit boek is grotendeels gebaseerd op 500 oude documenten die in 1967 werden gevonden bij de familie Smit (van het Hotel) in Losser. Met deze documenten was eigenlijk nog nooit iets gedaan totdat de HKL in 2013 inzage kreeg en ze mocht digitaliseren. Over de geschiedenis van de Marke Losser was tot dan toe nauwelijks iets gepubliceerd.

Frans Jacobs was bereid om zich in de materie te verdiepen. Jacobs is ook de auteur van de HKL-uitgave ‘Wonen aan de Strokappenweg’ (2008).

Samenvatting

In ´Recht en onrecht in de Marke Losser´ wordt een beeld geschetst van het leven in en de organisatie van de Marke Losser. Jacobs is er in geslaagd om ook een aantal bijzondere verhalen voor het voetlicht te brengen. Voor de diepgaand geïnteresseerde zijn de brondocumenten toegevoegd op een DVD, die door een mappenstructuur toegankelijk is gemaakt. Het levert een schat aan nieuwe informatie op. Ook stamboomonderzoekers zullen er blij mee zijn. Een bijzondere uitgave dus voor iedereen, die belangstelling heeft voor de Losserse geschiedenis, maar ook voor geïnteresseerden in de historie van de andere Twentse marken.

Eerste uitgave

Het boek is op 17 november 2014 tijdens een ledenavond van de HKL gepresenteerd. Alle 770 leden kregen een exemplaar van het boek thuisbezorgd als cadeautje t.g.v. het 45-jarig jubileum van de HKL.

Fietsroute

Bij deze bijzondere publicatie hoort ook nog een boekje met twee fietsroutes, waarop men, via kaartjes en foto’s, het spoor van de Marke kan volgen en voor ogen krijgt wat nu nog herinnert aan die tijd. Deze fietsroute is ook opgenomen onze RouteYou app.

Bronnen

Bij het boek hoort een DVD met foto's van de brondocumenten. De DVD is ingericht parallel aan de hoofdstukindeling van het boek. Er wordt naar gestreefd deze bronnen in de toekomst via deze wiki te publiceren.

Verkrijgbaarheid

Helaas is dit boek momenteel uitverkocht. Momenteel wordt onderzocht of heruitgave mogelijk is via Printing on Demand. Omdat het boek al geruime tijd is uitverkocht, is de tekst in PDF op de HKL website geplaatst.